Polemika k úpravám v RŘ pro rok 2012

04.01.2012 16:16

 

Muškaření se podobně jako ostatní rybolovné metody v poslední době rychle rozvíjí a pominu-li lov s francouzskou nymfou, ubohou náhražkou muškaření, blížící se více plavané, lze jednoznačně fenoménem posledních let označit chytání na stojatých vodách (stojácích), ať již rybníčkách, rybnících, přehrádkách a přehradách.

Nic nového pod sluncem, v zahraničí tak již loví dlouhá léta a i u nás občasný nadšenec nahodil na pstruha v rybníce. Samozřejmě tak jako je Anglie kolébkou muškaření,  je stejně tak i kolébkou lovu na pstruhových stojácích. Díky Angličanům se tak rozšířily i obzory a možnosti všech muškařů.

Co k tomu vedlo a vede u nás? V první řadě otevření se světu po revoluci, nové a výkonnější náčiní, tím dané rozšíření možností muškaření a v neposlední řadě totální úbytek ryb na revírech ČRS, vyjma VIP revíru na Vltavě v Boršově a od letoška na Mži v Plzni.

Díky účinné a sprosté lobbistické politice ČRS zůstala tato organizace posledním totalitním komunistickým molochem, jenž přežije vše, takže o soukromém a efektivním hospodaření na tekoucích vodách si dodnes můžeme nechat jenom zdát. Tato skutečnost naštěstí přivedla mnoho soukromých majitelů rybníků a jiných stojatých vod k jejich obhospodařování a sportovnímu rybolovu na nich. 

Pro kapraře je to skvělý počinek, pro pstruhaře v uvozovkách,  protože většinu stojáků musím označit jako bídu s nouzí. Napůl kapr se pstruhem, v létě zelená voda bez kyslíku, avšak zaplať Pán bůh za to.

Vhodných revírů pro stojaté muškaření je v ČR mnoho, avšak velká část má zbytečně statut vodárenských nádrží, mnohé slouží k běžné kaproidní rybařině a tak se smutkem musím konstatovat, že jedinou regulerní stojatou pstruhovou vodou je ú.n. Labská ve Špindlerově Mlýně. Svojí rozlohou až 30 ha dle napuštění, hloubkou do 30 m, vždy čistou, studenou a kyslíkatou vodou je přímo předurčena sportovnímu lovu pstuhů, sivenů i lipanů.

Na přehradě již 6 let hospodaří Rybářské sdružení Špindlerův Mlýn a osobně si myslím, že s dobrými výsledky, nicméně zdá se mi to stále málo. Vysadí se velké ryby, odchytají se a další již není jednoduché sehnat. Když vidím, co stojákových pstruhařů jezdí do Anglie, Holandska, Belgie, Dánska včetně moře, říkám si, proč nemůžeme mít stejnou vodu u nás, kde nebude problém ulovit pstruha 60 a více cm.

Jenže vždy je to něco za něco. Budeme-li chtít lovit takovéto ryby, nesmí se bohužel beze zbytku brát. Pro letošní rok jsme proto připravili nový Rybářský řád, který se pochopitelně mnohým nebude líbit, avšak doufám, že zvýší kvalitu zarybnění přehrady a tím i kvalitu zážitků, které si z lovů odneseme a že tento postup časem všichni návštěvníci Labské ocení.

Princip je jednoduchý. V úseku „A“ – u hráze- se budou moci ponechávat pouze duháci a siveni ve velikosti od 30cm do 40 cm, což je cca 0,4 až 0.7 kg. To by k jídlu mělo stačit a původní druhy ryb jako je potočák a lipan budou celoročně hájeny. Stejně tak i zlatá forma duháka. Dále budou celoročně hájeny všechny lososovité ryby nad 40cm.

Troufnu si tvrdit, že pokud tato pravidla budou platit a budou dodržována, nebude rybář, který za den neuloví alespoň jednu trofejní rybu. Na dodržování pravidel současně dohlédne nově posílená ostraha revíru.

Máme demokracii, a proto Vás žádám a prosím, zúčastněte se této polemiky formou diskuze pod článkem, nebo ankety na hlavní straně a dejte nám vědět, co si o této problematice myslíte. Snažíme se pravidla nastavit tak, aby vyhovovala Vám, návštěvníkům Labské a doufáme, že prováděné úpravy povedou k Vaší spokojenosti.

 

                                                                                     

                                                     Miloš Zeman,  RYBÁŘSKÉ SDRUŽENÍ ŠPINDLERŮV MLÝN   

Diskusní téma: Polemika k úpravám v RŘ pro rok 2011

Titulek: příspěvek potížisty Vložil: zachar Datum: 13.03.2012

Každý z nás by si rád chytil velkou rybu. To je jasné.
A teď přijde to ALE:
viděl jsem pstruhový rybník 1,5 hektaru na horním toku pstruhové říčky s celoročním průtokem čisté, kyslíkaté vody. Tam si soukromník z Brna vysadil kromě jiných, menších, také asi 50 ryb okolo a nad 50cm. Byly také hájené, celoročně.
Tak jsme je za tehdy ještě malý peníz chytali a pouštěli - a po asi třech týdnech této ušlechtilé (pozor., to není ironie, myslím to vážně)
rybařiny je majitel postupně vybíral mrtvé podběrákem a zakopával. Naše šetrné zacházení nepřežily.
Faktem je to, že Labská je 20x větší a do kontaktu s těmi velkými rybami se nedostane tolik rybářů, jako na tom "plivátku", ale stejně, jobovky z různých studií o úmrtnosti odlovených ryb jsou zarmucující. Nevím, jestli mně uniklo: na Labské se i nadále bude vláčet? Pak je ta statistika ještě více alarmující, hyne asi třetina ryb.
Striktní "chyť a pusť" má tedy také své hranice a limity.
Omouvám se, já sám žádné řešení této situace nemám. neznám.
PS skutečně eticky uvažuijící gentleman v Anglii chytá ryby pouze pro
vlastní obživu, jiné chytání považuje za trápení nevinných živočichů a pro takové chování neplatí žádná omluva. Taky jeden extrém.
PPS doufám, že mně nepřestanou kamarádi z Labské a odjinud odpovídat na pozdravy a že mě na bellyboatu -pokud ten závod bude - za toto rouhání neutopí
PPPS stejně Vás všechny mám rád, vy pytláci
Z.

Titulek: Re: příspěvek potížisty Vložil: Chose Datum: 13.03.2012

Není to příspěvek potížisty, ale logický pohled na věc. Ta opatření poslouží hlavně k tomu, aby se nestalo, že budou starší i čerstvě vysazené trofejní ryby vytlučené za 14 dní po zahájení, což se prý pravidelně dělo po zahájení v zátoce pod mostem. Že část ryb po zdolání a puštění uhyne je bohužel smutná statistika, ale dává to pořád větší naději, že trofejních ryb bude v revíru zůstávat více, než při stávajících pravidlech lovu....
PS: Bellyboat cup bude v sobotu 9.6. Chystáme k tomu samostatný článek .

Titulek: Výborně Vložil: Aleš Datum: 06.01.2012

Nemám rád ortodoxní chyť a pusť, ani bezhlavé plundrování svazových vod. Vždy je potřeba najít vhodný kompromis. Stanovení horní a dolní míry v úseku A je velmi dobré řešení. Oceňuji celoroční hájení původních druhů ryb, ale i zlatých duháků, kteří jsou příjemným zpestřením lovu. Také se mi líbí částečné zahájení zátoky za mostem. Myslím si, že takto upravený RŘ Lábské přehradě jen prospěje.

Titulek: fandím Vám Vložil: catchnrelease Datum: 06.01.2012

Jsem nadšený, že někdo konečně uvažuje zdravou logikou. Kéž by takto uvažovali i na ČRS. Jiná politika než chyť a pusť nemá budoucnost, a bez jejího prosazování i do svazových revírů je můžeme s tímto sportem brzy rozloučit.

Titulek: Re: fandím Vám Vložil: Pablo Datum: 14.06.2012

S rybařením teprv začínám, ale přiznám se, že s poklitkou chyť a pusť mám problém a neuznávám ji. Lov historicky vznikl pro potřebu obživy. Lovit čistě pro zábavu bez úmyslu chycený úlovek zkonzumovat považuji za trápení zvířat. To že nás lov baví a je požitkem je jiná věc, ale chodit k vodě zaseknout hák do živé ryby jen pro zábavu s tím, že předem vím, že ji pustím je celkem zvěrstvo, obzvláště pokud je jasné že namalé procento puštěných ryb stejně uhyne. Je jasné, že musí být nějaká spodní a horní hranice míry a že se takové ryby musí pouštět, ale na zbytek jsou prostě stanovené limity, kolik si smí člověk odnést. Jasně, že se k vodě chodí odpočinut a pro zážitky, ale taky pro ty ryby na talíř. Samozřejmě, rozumný rybář si odnese pouze to co zkonzumuje, pak není problém. Problém je v tom, že někteří toho za rok naloví tolik, že je evidentní, že to dodávají někam do restaurace a tihle masaři na kšeft to je prasárna.

Titulek: Správně Vložil: mal Datum: 05.01.2012

Jistě krok správným směrem, protože je ústavou dané právo rybáře na ulovení nejméně jedné trofejní ryby denně. Co na tom, že se bude jednat o nepůvodní druh, rozhoduje velikost.

Přidat nový příspěvek