Podzimní lipani na Labské

24.10.2018 13:29

V sobotu 23.10.2018 jsem se po 2 měsících zajel znovu podívat do Špindlu, jak je to s vodou na přehradě. Voda se už vyčistila, ale přítok se proměnil v zelenou louku s potokem uprostřed. I přesto jsem si koupil povolenku na část k přítoku a buď to půjde nebo ne, uvidíme ráno.

V neděli jsem dojel k vodě spíš dopoledne než ráno, okolní kopce byly schované v mlze, slunce v mracích a v poryvech foukal studený vítr. I přesto jsem byl rozhodnutý pro suchou mušku. Na podzim a ještě k tomu na přítoku je to prostě povinnost. Navázal jsem 1 mušku - Labskou jepici. Měl jsem 2 varianty, univerzální šedivku a růžovku na lipany. Na podzim rád chytám v místech, kde Labe vtéká do přehrady a zpomaluje svůj tok. To je lipaní jistota posledních několik let. 

Letos to znamenalo projít bahnem úsek, který je bez vody. Díky nárazovému větru nešlo hledat sbírající ryby, ale vzhledem k vysazení 400kg ryb před týdnem mělo být na přítoku živo. Párkrát jsem nahodil jepici na stojatou vodu, ale sebrání se nedostavilo. Proto jsem přesunul svou pozornost na tekoucí vodu. Zde jsem na první nahození zdolal duháka s krásně dorostlými ploutvemi. Byla to nejspíš vloni vysazená ryba, cca 40cm.

Následně mi jepici vzal menší siven a to byla na příští 2-3hodiny poslední ryba. Opakovaně jsem zkoušel chytat na stojatější vodě, ale bez úspěchu. Odpoledne najednou přestal foukat vítr, slunce vylezlo zpoza mraků, začalo mě hřát do zad a u vody bylo v tu chvíli krásně. Rozhlížel jsem se po přehradě a v místě kde se proud mění ve stojatou vodu jsem zahlédl na hladině kolečko. Nasadil jsem lipaní jepici růžovku a na kolečko nahodil. V tu chvíli se pod muškou propadla voda a na prutě jsem měl pěkného lipana. 

V následující hodině jsem z proudnějšího úseku zdolal lipanů ještě asi 5 a postupně jsem se prochtával k těm největším rybám, které stály v proudu. Poslední lipan sebral jepici tak, že hladinu nejdříve prořízla jeho hřbetní ploutev a potom srknul mušku z hladiny. V křišťálově čisté vodě byl jeho záběr a zdolávání pastvou pro oči. Udělal jsem poslední fotku, lipana nechal odplout zpět do proudu a věděl jsem, že mám pro dnešek odchytáno. Jako potvrzení se po chvíli slunce schovalo za mraky a opět začalo foukat. Nádherný den na rybách skončil a já se těšil, až si doma prohlédnu fotky. Pár jich přikládám k článku. 

Text a foto: Chose