Letní Labská s Ďáblíky

27.12.2012 18:35

 

Na začátku roku jsem si naplánoval, že si zaskočím na Labskou přehradu, vyzkoušet si muškaření z boutu a potrápit pár pstruhů v krásném prostředí Krkonoš.

Hned jsem si začal shánět informace – jaké jsou nejvhodnější mušky. Pár tipů jsem dostal od Choseho, Matese a přátel co zde byli.

Čas uběhl velmi rychle a už jsem byl ubytován a chystal jsem si pár mušek. Den před samotným muškařením jsem měl nachystáné 3 krabičky  Lurek, blobů  a 1 malou krabičku s Diawl Bach  - Ďáblík a 4 druhy suchých mušek.

Večer jsem si zajel pro povolenku k panu Pavlíkovi a pěkně jsme si pohovořili o přehradě a  rybách. Ukázal jsem mu svůj proutek  BFC Discovery travel 9 ft 4/5  se kterým budu chytat. Zhruba po dvou hodinách jsme se rozloučili a já se vrátil na hotel  natěšený na zítřejší rybolov.

První den – po příjezdu k přehradě k úseku B nahoře u přítoku, jsem zjistil že není kde parkovat. Pěkné parkoviště, které tam je, bylo zastavěné kameny, aby se tam nedalo vjet ( prý přes léto to není rentabilní, tak to zastavěli kameny, aby tam nikdo nestál a KRNAP neprodělával ) a nikde jinde se nedá pořádně parkovat. K přehradě je příjezd zakázán, tak jsem tedy zaparkoval  hned vedle kamenů.

Připravil  jsem si bout a začal hledat prut . Hledám, hledám a prut nikde! Horlivě přemýšlím, kde může být, kde jsem ho nechal , kde jsem ho měl naposledy? A ejhle už jsem si vzpoměl. Naposledy jsem ho měl nahoře u p.Pavlíka. Tak jsem si vzal jiný prut 9ft aftma 4, trochu jemnější, vhodný jen na suché mušky, protože kromě Ďáblíků a suché mouchy se nedá moc použít. Sešel jsem dolů, sednul jsem si do boutu a vyplul jsem na jezero. Smůla se mě ale drželá dál. Hned, jak jsem vyplul, tak mi začalo téct do neoprénů a během krátké chvíle jsem byl celý mokrý, než jsem se stihnul vrátit ke břehu, tak se mi vypustil i bout ! Na břehu jsem doufoukal bout, našel těsnění, které jsem tam prve zapoměl dát. Zašel jsem do auta převléknout se do déjchacích kalhot a hurá znovu na vodu! 

Navázal jsem si dva Ďábliky a začal jsem zjisťovat jesli jsou i tady na jezeru úspěšné. Po chvilce první záběr a lipánek kolem 20 cm. Další hod a další prcek.  Po hodině jsem jich nachytal kolem 15 ks + 2 okouny. Pstruha duhového ani potočního jsem nechytl.

Jel jsem na druhou stranu do hlubší vody od přítoku a v tom to přišlo! Šňůra šla z ruky, mírně přisekávám a začíná boj. Po chvilce zdolávám pstruha duhového kolem 45 cm a pak i pstruha potočního, sice je menší, ale i tak mám z něho radost.

 

Jeden pstruh mi při zdolávání utrnul návazec a odplaval i s muškou. Byl větší a se čtyřkovým prutem a 0,14mm vlascem mi moc nedal šanci :-). Přezbrojil jsem tedy na 16 vlasec a než jsem stačil navázat první mušku, uviděl jsem menší kolečko. Hned jsem tam nahodil klasickou jepku Red Quill.

Po dopadu mušky na hladinu, přišel okamžitě záběr a pstruh duhový je tam. Znovu jsem převázal a dal na přívěs suchou mušku a na konec Ďáblíka, V ten den jsem chytl spoustu ryb od 15 do 45 cm, Pstruha Duhového, Pstruha Potočního, Lipana i okouny. Lurky a ostatní mušky jsem vůbec nevytáhl.

Večer jsem zajel odevzdat povolenku a vyzvednout si proutek. Vrátil jsem se na hotel, dal jsem si pár piveček, zhodnotil jsem uplynulý den a nachystal jsem si pár mušek na další den.

 Za dva dny jsem jel na ryby znovu ( byl jsem v Krkonoších 14 dnů, tak nebylo proč spěchat ) Vybral jsem si pro změnu úsek A.

Hned od začátku bylo jasné, že to bude trochu jiné – úsek je hlubší,  větrnější, mírně pršelo, foukalo.Prostě za dva dny, úplně vše jinak.

Všechny mušky, které  jsem vyzkoušel a jediné úspěšné v ten den, bylo chytání u menších přítoků – potůčků které se vlévají po straně do přehrady. Úspěšná suchá muška Adams a Red Quill vel 14 na které jsem chytil pár ryb vše kolem 40- 50 cm.

 

Kolem 15 hodiny jsem to zabalil a šel k autu. Když jsem balil věci, tak mě u auta oslovila paní, že její manžel také chytá a zrovna je na boutu a jestli jsem něco chytil a jaké mušky jsem používal- Dali jsme se do řeči a nakonec jsem vytáhl svou krabičku a nějaké ověřené mušky jsem jí dal. Když už jsme se rozloučili, tak paní zjistila, že  si zabouchla kliče v autě a dnešní inteligentní auta se hned  sama uzamknou. Paní z toho byla nešťastná a tak jsem jím nabídl, že je odvezu i s manželem do Litomyšle pro náhradní klíče. My rybáři si přece musíme pomáhat. Na hotel jsem se dostal až kolem 22 hodiny.

Druhý týden přijela za mnou i moje manželka. Počasí nám moc nepřálo, ale i přesto nám vyšel jeden den na ryby a potrápení pár rybek společně za břehu.

 Závěrem můžu říct, že přehrada je umístěna na výborném místě v překrásné krajině se spoustu ryb. Jediné co chybí, je možnost zakoupení více denních povolenek. Jinak se nedá upřít nic.

 

Diawl Bach - Ďáblík je pro svou jednoduchost a účinnost oblíbenou muškou nejen anglických jezerních muškařů. Hodí se pro použití s plovoucí muškařskou šnůrou s velmi pomalým stahováním. Někdy se můžeme nechat unášet po větru bez stahování jen s občasnými opravami šňůry nebo nechat ďáblíky vyklesat. Způsob lovu ale může být opravdu různorodý - různé kombinace s lurkami i jinými muškami jako Shuttlecock. Jedná se o stabilně a všeobecně účinný vzor, ve všech svých variantách a na všech jezerech po celém světě, jak na pstruhy jezerní - obecné tak i na siveny a duháky.

 

Muškaření v mírném větru s Ďáblíky

Chytáme na plovoucí šňůru a pomalu stahujeme osmičkami s přestávkami. Na bellyboatu se necháváme pomalu nést větrem. Vítr fouká z pravé strany a my nahodíme šňůru pod úhlem 45 stupňů po směru větru na vzdálenost 20  a více metrů avnecháváme se pomaličku donést ke břehu. Prut držíme kolmo k vodě a mírně držíme šňůru. Záběry přicházejí i těsně u břehu. Ryby většinou křižují vodu proti větru a žerou vše co nese vítr, jak ze břehů tak i ze dna. Je dobré, mít vrchní přívěs, nějakou suchou mušku např. Chmýřenku nebo Shuttlecocka a dole menšího ďáblíka a poslední mušku na konci, většího ďáblíka. Návazec používáme 0,14 - 0,22 floucarbon.

 Honza a Lenka - www.ubrcala.com

Text a foto: Honza Kretek - Brčál.  www.ubrcala.com

 

 

Diskusní téma: Letní Labská s Ďáblíky

Titulek: Pravidla lovu Vložil: Lukáš Datum: 27.12.2012

Článek pěkný, takový pěkný den na Labské. Ovšem používání dvou mušek? Jak kdysi pan Říha napsal, pokud berou, tak stačí i jedna muška a když ne, nepomůžou ani 3. Jde jen o to, že hodně rybářů přijede k vodě nepřečte si pravidla, začne chystat a pak vznikají zbytečné problémy s RS.

Titulek: Re: Pravidla lovu Vložil: Honza Datum: 27.12.2012

Lukáš : Sorry máš pravdu. Trochu jsem si to neuvědomil. Mohl jsem napsat jen z jednou a je docela možné že jsem chytal s jednou muškou moc si to nepamatuji. Jen na dva to jde líp. Příště budu lípe číst ŘŘ.

Titulek: Re: Re: Pravidla lovu Vložil: Chose Datum: 27.12.2012

Ty jo, ani mi to nedošlo :-) Nicméně tenhle přestupek je minimální v porovnání s tím, co se tam občas děje...

Titulek: Re: Re: Re: Pravidla lovu Vložil: Honza Datum: 27.12.2012

Víš že ani mě :-) Je jen pravdou že jsem asi chytal na jednu a dole na dvě. Trošku jsem to popletl :-) Stane se :-d

Titulek: Re: Re: Pravidla lovu Vložil: Lukáš Datum: 27.12.2012

Ono netřeba to řešit, jak jsem psal, když bere stačí jedna, když nebere tak nepomůžou ani 3. A na závodech nejsme. Spíše to bylo jen pro info i ostatním, aby nenastaly potíže s RS a zbytečně přišli o požitek z pěkné chytačky v krásném prostředí.

Přidat nový příspěvek